Potaknute potrebom za promjenama u pristupu nastavi te modernizacijom nastavnog procesa profesorice Mirjana Bošnjak, Martina Vičić Crnković i Jelena Despot početkom školske godine 2015./2016 odlučile su napisati projekt za Erasmus+ natječaj koji u Republici Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost. Nakon niza pripremnih seminara te samog pisanja projekta, koje je trajalo dva mjeseca, u veljači 2016. projekt pod nazivom 'Better, stronger, smarter – 250 years and counting' prijavljen je na natječaj. Krajem svibnja 2016. Agencija za mobilnost odobrila je financiranje našeg projekta koji za cilj ima poboljšati i modernizirati nastavni proces zahvaljujući strukturiranim stručnim usavršavanjima za nastavno osoblje diljem Europske unije. Tako je devetoro profesora dobilo mogućnost sudjelovanja na raznim strukturiranim tečajevima, ovisno o nastavnom predmetu koji predaju, dok je profesorica Jelena Despot bila uključena u aktivnost pod nazivom job shadowing, odnosno praćenje nastave.

Evo kratkog osvrta samih sudionika na svaki od tečajeva:

  1. Strukturirani tečaj Teachers of Geography at Secondary Level
  2. Strukturirani tečaj i posjet školama u Finskoj
  3. Strukturirani tečaj ICT Based learning
  4. Strukturirani tečaj Innovative teaching methods
  5. Strukturirani tečaj STEAM u nastavi
  6. Job shadowing u Landskroni
  7. Strukturirani tečaj ICT course
  8. Strukturirani tečaj Socializing in the Nature
  9. Strukturirani tečaj Spice up your teaching ideas: Methodology in practice today
  10. Strukturirani tečaj Encouraging creative thinking

Ukupna vrijednost  projekta 'Better, stronger, smarter – 250 years and counting' je 20 247 eura. Diseminacija ovog projekta planirana je za jesen 2017. godine kada ćemo u našoj školi organizirati čitav niz seminara.

Na kraju želim zahvaliti svim kolegama koji su sudjelovali u ovom projektu, ali i potpori i razumijevanju čitavog kolektiva Gimnazije Karlovac. Svoj veliki doprinos uspješnosti ovog projekta dala je naša računovotkinja Tihana Cvitešić kojoj zahvaljujemo na suradnji i trudu.

Jelena Despot

Erasmus+ koordinator Gimnazije Karlovac