Nikola Perić: Svi rakovački maturanti (Karlovac, 1995.)
Nikola Perić: Svi rakovački maturanti (Karlovac, 1995.)
 • popis svih maturanata karlovačke gimnazije od prve mature 1882. do 1995.
 • ukupno 9078 imena po maturalnim razredima u 114 godina
 • abecedno kazalo svih maturanata od početka do danas
 • mala povijest karlovačkih gimnazija povodom 230. obljetnice Gimnazije
 • ilustrirano odabranim fotografijama
 • više od 150 zanimljivosti iz prošlosti škole
Videodružina Gimnazije Karlovac 1999. – 2004.
...Danas, kad se potpuno briše granica između umjetničkog i komercijalnog, kad su se dobni kriteriji zrelosti izmiješali, prava je satisfakcija podržati jedan, u osnovi skroman projekt radionice animacije i biti sudionikom epohalnog procesa u kome smo svjedoci kako se izdanci Zagrebačke škole lijepo zelene po sve uređenijim perivojima širom Lijepe naše. (iz Predgovora Joška Marušića)
Likovni spomenar Gimnazije Karlovac (Karlovac, 2007.)
Obilježavajući svoju 240. obljetnicu karlovačka je Gimnazija, u suradnji s Gradskim muzejem Karlovac, po treći put u posljednjih 40 godina organizirala prigodnu izložbu umjetničkih djela gimnazijskih nastavnika i učenika. Zanimanje za likovni rad Gimnazije proizlazi iz činjenice da je ta škola od svog osnutka do danas intelektualna vertikala grada Karlovca, te bogato izvorište likovne kulture... (iz Predgovora Antonije Škrtić)
Dragica Gršić: Kraljevska Gimnazija Karlovac (1766. – 1884.) (Karlovac, 2007.)
Pisanju povijesti Gimnazije Karlovac privukla me činjenica da je ona jedna od najstarijih gimnazija u Hrvatskoj. Kada je osnovana 1766. g. u Hrvatskoj su postojale, uz najugledniju zagrebačku Arhigimnaziju, još gimnazije u Rijeci, Varaždinu, Križevcima i Osijeku, a bjelovarska je osnovana iste godine kada i karlovačka. Zanimalo me može li se o djelovanju Kraljevske gimnazije Karlovac u dugom razdoblju od preko 230 godina otkriti više no što je poznato i objavljeno. Posebno je bilo intrigantno ispitati je li ona doista zbog kvalitete svojih učitelja bila u prvoj polovici XIX. st. toliko ugledna da su je polazili mladići iz svih dijelova Austrijskog Carstva i što je bilo presudno da je iz redova njenih učenika poteklo toliko uglednih i značajnih ljudi, koji su svojim djelovanjem obilježili i bitno utjecali na povijesni razvoj ne samo Karlovca nego i cijele Hrvatske... (iz Predgovora Dragice Gršić)
Zdravko Švegar: Karlovačka Olimpija 1908. – 2008. (Karlovac, 2008.)

Stota obljetnica Školskog sportskog kluba Olimpija 1908. obilježena je tiskanjem knjižice autora Zdravka Švegara koji je prikupio pisanu dokumentaciju o prvih 50 godina djelovanja Kluba, a za drugih 50 godina pobrinula se Branka Knežević, profesorica TZK-a u Gimnaziji Karlovac. Knjiga se bavi prvim promicateljima sporta u karlovačkoj gimnaziji do donašnjih najboljih gradskih sportaša – gimnazijalaca.

Knjiga o školskom sportu vrijednost je na našim prostorima, a knjiga o stotinu godina djelovanja školskog sportskog kluba ponos je karlovačke Gimnazije, grada Karlovca i Karlovačke županije… Želimo da oni koji nas slijede osjete sportski duh, ustrajnost i solidarnost svojih prethodnika... (Katica Horvatić, prof.)
Gimnazijska šetnja kroz stoljeća (Karlovac, 2011.)
 • bilješke s nastave u tjednu obilježavanja 245. rođendana Gimnazije
Antun Milinković: "Botanika u srednjim školama grada Karlovca od druge polovice XVIII. st do početka XX. st.
 • Knjiga kronološki prikazuje status botanike u školstvu XVIII., XIX. i početka XX. st. u prostoru Carevine gdje su bile u dodiru Vojna krajina pod neposrednom upravom Beča i Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija. Na tako maloj udaljenosti na području današnjeg grada djelovale su tri značajne škole pod različitim programima i upravama; Kraljevska gimnazija u Karlovcu, Carska i kraljevska velika realka u Rakovcu i Carska i kraljevska kadetska škola u Karlovcu.
 • Tekstualni prikazi zbivanja u školstvu i nastavi botanike dopunjeni su velikim brojem slika i priloga različitih dopisa, naredbi, dijelova udžbenika i ostalih dokumenata vezanih uz nastavu botanike ovih škola.
 • Jedan dio knjige posvećen je jednom od najvećih botaničara XIX. i početka XX. st. Karlovčaninu Ljudevitu Rossiju i mikologu Kamilu Blagajiću, koji su bili učenici karlovačke Gimnazije.
 • Autor je knjigu objavio u vlastitoj nakladi, a sav prihod od njezine prodaje namijenio je za obnovu i uređenje gimnazijskog arboretuma.
Sanja Gosta Jerman: "Izazovi istraživačkog rada" (Karlovac, 2011.)

Povodom proslave 245. rođendana Gimnazije Karlovac predstavljena je publikacija "Izazovi istraživačkog rada" Sanje Goste Jerman, gimnazijske profesorice psihologije. U publikaciji su navedeni projekti koje je profesorica Sanja Gosta Jerman provodila s polaznicima izborne i fakultativne nastave psihologije od 2005. godine.