U sklopu Erasmus + usavršavanja provela sam tjedan dana u ETI – Executive Trainig Institute na Malti sudjelujući na radionicama pod nazivom Spice up your teaching ideas: Methodology in practice today. Radionice su trajale od 21.5.do  27.5.2017.  u terminu od 9.00 do 14.30 sati, a slobodna poslijepodneva proveli smo u samostalnim izletima po Malti te zajedničkim organiziranim druženjima.

Tijekom seminara bilo je 15-ak polaznika iz Belgije, Poljske, Španjolske, Finske, Makedonije, Njemačke, Češke i Hrvatske. S obzirom da se u istoj zgradi održavala nastava polaznika škole ESE, bilo je ukupno stotinjak polaznika iz cijeloga svijeta. Svih 15 polaznika bilo je podijeljeno u  4 male grupe, po 3-4 ljudi, što je zahtijevalo vrlo aktivan rad na satu i davalo odličnu priliku za razmjenu iskustava s ostalim sudionicima iz spomenutih europskih zemalja, ali i mogućnosti za potencijalnu buduću suradnju.

U sklopu radionica naučili smo pregršt novih i korisnih metoda poučavanja koje se mogu primijeniti i u ostalim predmetima, a ne samo na satovima stranih jezika. Korišteno je mnogo interaktivnog materijala, brojne mrežne stranice i alati, glazba, kocke za slaganje te ostali tiskani materijali kako bi se osuvremenila nastava i potaknula motivacija kod učenika, pazeći pritom na različite stilove podučavanja i razvoj različitih vrsta inteligencija kod učenika.

Važan dio cjelokupnog programa bili su i društveni programi, zajedničke večere, izlasci ili organizirani izleti po cijelom otoku. Posjetili smo tako glavni grad La Valletu, znamenitosti sjevernog dijela otoka, grad Mdinu, jug otoka i ribarsko naselje Marsaxlokk te niz morskih pećina Blue Grotto. Svojom ljepotom  „plava“ Malta zaista fascinira, ali ništa manje nego vrlo izgrađeni gradovi koji nude pregršt turističkih znamenitosti, idiličnih restorana i mjesta za zabavu za oko 450,000 stanovnika i gotovo isto toliko turista jedne od najmanjih, ali najgušće naseljenih  i razvijenih država na svijetu.

erasmus malta

 

 

prof. Martina Pudina