Slikar, grafičar i crtač
Rođen:
26.Travanj.1943
Preminuo:
18.Srpanj.2017

Slikar, grafičar i crtač, rođen je u Karlovcu 26. travnja 1943., a preminuo 18. srpnja 2017. godine. Završio je karlovačku Gimnaziju 1962. godine i upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje na odjelu slikarstva diplomira 1967. u klasi prof. Ive Šebalja. Nakon toga radi kao likovni pedagog u nekoliko karlovačkih osnovnih i srednjih škola te u Dječjem domu „Vladimir Nazor”. Usporedno organizira i sudjeluje u radu ugledne pedagoško-likovne manifestacije „Zimska likovna kolonija” (ZILlK). U jesen 1969. godine prvi put izlaže na selektivnoj izložbi „III. trienala suvremenog crteža” u Gradskom muzeju u Somboru, a prvu samostalnu izložbu priređuje 1972. godine u likovnom salonu karlovačkog kazališta „Zorin dom”. Od 1992. do 1999. godine bio je ravnatelj Gradskog muzeja Karlovac. Uz rad na obnovi muzeja i stalnog muzejskog postava pokreće i „Prvi hrvatski trienale akvarela” te nove „Karlovačke likovne susrete”. Do odlaska u mirovinu 2009. godine radi kao voditelj Galerije „Vjekoslav Karas“.

Pripremio je više od pedeset samostalnih izložbi te sudjelovao na više od devedeset problemskih, autorskih, selektivnih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Već nakon prve samostalne izložbe kritičar Vladimir Maleković prepoznao je u Butali vrsnog crtača, što se neupitno i trajno potvrđivalo u trideset godina autorove nazočnosti na hrvatskoj likovnoj sceni. Butala je i autor tri bibliofilske grafičke mape: mapa „Letači, skakavci i plivači” (1992.) izdana je u sto primjeraka te sadrži deset originalnih, potpisanih i numeriranih grafika otisnutih u tehnici svilotiska; mapa „Sedam raspela” (1993.) nadahnuta je ratnim stradanjima rodnoga Karlovca (promovirana iste godine u Muzeju Mimara). Traumatična ratna iskustva Butala je pretočio i u dojmljivu izložbu „Portreti poznato nepoznatih”, koja je održana 1993. godine u Salonu galerije Karas u Zagrebu. Mapa „Karlovačke vedute” (1999.) ukazuje na sve veću autorovu sklonost akvarelu i krajolicima rodnoga grada.

Butalin se opus može dijeliti na tematski i morfološki različite cikluse, u kojima do izražaja dolazi autorov duboko osoban i prepoznatljiv stil. Godine 1980. objavljena je reprezentativna monografija „Butala” u kojoj je obuhvaćeno prvih dvadeset godina autorova umjetničkog stvaralaštva (izdavač: Gradski muzej Karlovac; autor teksta: Vladimir Buzančić; autor fotografije: Nino Vranić; autor grafičkog oblikovanja: Roko Bolanča).

Izložba „Portreti poznato nepoznatih”, postavljena u Izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac u srpnju 2016. godine povodom obilježavanja Dana grada Karlovca, predstavila je dio Butalina ciklusa crteža „Portreti poznato nepoznatih” (1989. − 1998.), koji je 2014. godine autor darovao Gradskom muzeju Karlovac. Autorova je želja da crteži jednog dana budu izloženi u muzejskom prostoru na vojnom kompleksu Turanj kao dio izložbe o gradu Karlovcu, njegovim braniteljima i stanovnicima tijekom Domovinskog rata 1991. − 1995.