Glumica
Rođen:
18.Srpanj.1979

Zrinka Cvitešić rodila se u Karlovcu 18. srpnja 1979. godine. Glumom se počela baviti u dramskoj grupi Osnovne škole „Turanj“, a u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom debitirala je ulogom Pepeljuge. Maturirala je 1997. u Gimnaziji Karlovac (smjer jezična gimnazija). Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2002. godine, a dotad je u nekoliko filmova odigrala manje uloge.

Iste godine dobila je glavnu ulogu u filmu Konjanik, hrvatskoj povijesnoj drami redatelja Branka Ivande nastaloj prema istoimenom romanu Ivana Aralice. Nastupala je u Zagrebačkom gradskom kazalištu „Komedija“, „Teatru ITD“, Kazališnoj družini „Kufer“ te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Posudila je glas u poznatom animiranom crtiću „Tko je smjestio Crvenkapici?“ 2006. godine.

U prvoj sezoni „Plesa sa zvijezdama“ Zrinka Cvitešić pobijedila je sa svojim plesnim partnerom Nicolasom Quesnoitom. Za ulogu Tatjane u filmu „Što je muškarac bez brkova?“ proglašena je najboljom glumicom na Sarajevskom filmskom festivalu. Glumila je u bosanskoj drami „Na putu“ Jasmile Žbanić, koja je nominirana za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu. Nominirana je za Europsku filmsku nagradu za najbolju glumicu. U siječnju 2011. prihvatila je biti kuma distributeru Discovery Filma na hrvatskoj premijeri tragikomedije „Još jedna godina“ Mikea Leigha.

Ulogom u mjuziklu „Once”, premijerno izvedenom 2013. godine u Dublinu i Londonu, proslavila se kao nova zvijezda londonske kazališne scene, a za ulogu je dobila prestižnu kazališnu nagradu Laurence Olivier Award. S kolegom iz mjuzikla Declanom Bennettom gostovala je u emisiji komičara Grahama Nortona. Nakon što su otpjevali „Falling Slowly“ poznata pjevačica Jennifer Lopez je izjavila: „Jedva čekam pogledati predstavu“.

Od 2013. godine živi i radi u Londonu, a 2016. godine odigrala je glavnu ulogu u filmu „Lucky Accident Crash“ u nezavisnoj produkciji redatelja Christophera Pedittoa. Na koncertu u njujorškom noćnom klubu Drom u East Villageu u veljači 2016. godine, na kojem su se skupljala sredstva za film, Zrinka je zapjevala sevdalinku „Što te nema“ Jadranke Stojaković. Zahvaljujući svojim londonskim glumačkim uspjesima bila je uzvanica u Banskim dvorima gdje je održana svečana večera u čast britanskog princa Charlesa i njegove supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla, koji su bili u službenom posjetu Hrvatskoj u ožujku 2016. godine. U travnju iste godine nastupila je kao počasna gošća na dodjeli britanskih kazališnih nagrada Olivier Awards u velikom finalu dodjele nagrada. Zrinka je u društvu proslavljenih glumica otpjevala pjesmu „What I Did For Love“ iz jednog od najnagrađivanijih mjuzikla „A Chorus Line“ premijerno izvedenog 1975. godine.

 

Nagrade i priznanja

 • Zlatna Arena za ulogu u filmu „Što je muškarac bez brkova?“ (2005.)
 • Nagrada za najbolju ulogu u filmu „Što je muškarac bez brkova?“ na Sarajevskom festivalu (2005.)
 • Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Irine u drami „Tri sestre“ A. P. Čehova (2006.)
 • Nagrada Zlatni smijeh za ulogu služavke Nicole u predstavi „Građanin plemić“ u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK u Zagrebu (2010.)
 • Zlatna Arena za najbolju ulogu u filmu „Na putu“ (2010.)
 • Nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Aleksandriji za film „Na putu“ (2010.)
 • Nagrada Shootin Stars na Berlinskom festivalu (priznanje za rad na filmu), (2010.)
 • Nagrada Zlatna mimoza u Crnogorskom Herceg Novom (2010.)
 • Nagrada za najbolju debitanticu u čuvenom londonskom West Endu (2013.)
 • Nagrada Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu „Once“ (2013.)
 • Nagrada Laurence Olivier Award u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu „Once“ (2014.)