U današnje vrijeme sve više se raspravlja o tome kako smanjiti utjecalj ljudi na klimu, kako se prilagoditi promjenama koje se već javljaju i kako predvidjeti nadolazeće klimatske promjene. Vodeći uzrok zabrinutosti je povećana koncetracija ugljikovog dioksida u atmosferi zbog potrošnje fosilnih goriva, ali i rastuća količina krutih čestica u zraku. Svjetska populacija sve je više zabrinuta zbog prekomjernog iskorištavanja šuma u svrhu povećanja obradivih površina što isto utječe na klimatske čimbenike.
Prije 47 godina na konferenciji UNESCO-a predstavljena je ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje. Prvi put je obilježen 22. travnja 1970. godine pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona. Na tim prvim masovnim demonstracijama za okoliš, pod nazivom "Nacionalni skup o okolišu", sudjelovalo je preko 20 milijuna ljudi. U Hrvatskoj se ovaj dan organizirano obilježava od 1990., a na svjetskoj razini od 1992. , tj. od Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru gdje je usklađen program za promicanje održivog razvoja.
Pod sloganom "Trees for the Earth", jer drveće pomaže reducirati štetno djelovanje klimatskih promjena, ove se godine diljem svijeta održavaju događanja kojima se ukazuje na važnost zaštite okoliša i moguće posljedice klimatskih promjena. Danas će u sjedištu UN-a u New Yorku za potpisivanje biti otvoren Pariški sporazum o klimatskim promjenama, a moći će se potpisati u idućih godinu dana. Sporazum je postignut 12. prosinca 2015. u Parizu, a cilj mu je smanjiti globalno zagrijavanje.
U našoj je školi također obilježen ovaj važan dan, i to na prigodan način. Učenici 4.e iskoristili su lijepo vrijeme. S profesorom Antunom Milinkovićem očistili su školski arboretum te održali nastavni sat biologije na otvorenom.