U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je prijam za nagrađene učenike i mentore koji su sudjelovali na desetoj ISABS konferenciji koja je održana u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja ove godine, a riječ je o jednom od najznačajnijih ovogodišnjih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu su sudjelovali vodeći svjetski znanstvenici, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade. Među nagrađenima su učenik Lovro Jančić iz Gimnazije Karlovac i njegova mentorica, profesorica Jasminka Žiža. Lovro je nagrađen jer je razvio vlastiti sustav za obnovljive izvore energije u internoj medicini. 

Svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima čestitala je ministrica Divjak naglašavajući važnost prepoznavanja izvrsnosti. 

„Darovitu djecu i učenike treba prepoznati kao pokretačku snagu našega društva te individualiziranim pristupom omogućiti razvoj njihovih sklonosti uz puno prihvaćanje osobnosti, istaknula je ministrica Divjak i dodala da cjelokupna zajednica treba raditi na unaprjeđenju obrazovanja i tako mladima otvoriti mnogobrojne mogućnosti i zaustaviti njihov odlazak iz domovine.“  

ISABS High School Student Future Scientist Award ima poseban značaj jer su nagrađene odabrali vodeći svjetski znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, George Washnington, Penn State i New Haven.

Uz učenike i mentore događaju su nazočili predsjednik ISABS-a prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković te državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Optimized IMG 20170719 114357739