U glavnom gradu Latvije, u Rigi, održan je 23. ožujka međunarodni seminar pod nazivom  „Erasmus+ developing e-skills for jobs“, na kojem je sudjelovala i naša profesorica engleskog jezika, Jelena Despot.   Jedan je to od mnogobrojnih seminara i usavršavanja na kojemu mogu sudjelovati nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji svih osnovnih i srednjih škola u RH, a koje  provodi Agencija za mobilnost i programe EU-a.

Ovaj tematski seminar bio je usmjeren ka podizanju svijesti o problemu nedovoljno razvijenih digitalnih vještina u Europi. Stoga je cilj seminara bio i moguće pronalaženje načina rješavanja ovog problema i to prije svega kroz razmjenu iskustava dobre prakse, predstavljanje poticajnih i inovativnih projekata i inicijativa vezanih za područje općeg odgoja i obrazovanja, ali i strukovnog obrazovanja.

Kroz  prezentacije i predavanja  stručnjaci iz relevantnih područja, predstavnici IT sektora te ravnatelji škola predstavili su sudionicima zahtjeve tržišta rada za novim vještinama, moguća rješenja kako povećati digitalnu i medijsku pismenost učenika, ali i nastavnog osoblja te primjere dobrih praksi iz obrazovnog sustava kako odgovoriti na zahtjeve u području digitalnih vještina. Također, u raspravama je stavljen veliki naglasak na nove oblike neformalnog i informalnog učenja koje dobiva sve veću važnost posebno u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, jer se u tom području pojavljuju zahtjevi za svladavanje sve više novih vještina i obrazovanjem prilagođenim novim digitalnim radnim okruženjima i tehnologijama.

Posebno je zanimljivo bilo pogledati koliko mogućnosti za razvoj i napredak škole i obrazovanja pružaju Erasmus+ projekti. 

Seminar je zaključen panel raspravom nekih od predavača u kojoj se raspravljao o značaju programa Erasmus+ u stvaranju dodane vrijednosti i novih sadržaja relevantnih za povećanje digitalne i medijske pismenosti. Zaključeno je da je program kvalitetna platforma koja omogućuje međunarodnu suradnju različitih dionika kroz projekte i seminare te da program svakako ima veliki potencijal u ostvarivanju zadanih ciljeva iz područja digitalnih vještina i novih tehnologija.

Seminaru je prisustvovalo 70ak nastavnika i ravnatelja srednjih škola te predstavnika realnog sektora.

 
20170323 151816       erasmus1
 
 erasmus2      erasmus3
 
erasmus5      erasmus6