Ovogodišnja tema Noći knjige potiče na razmišljanje o ljekovitim moćima knjiga. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

U Gimnaziji Karlovac aktivnosti ovogodišnje Noći knjige pod motom „Ne boj se, nisi sam!“ usmjerene su na potragu za ljekovitom literaturom koja pruža utjehu ili pomaže u liječenju tuge, ljutnje, nedostatka motivacije, straha, usamljenosti, razočaranja i srama. Budući da zbog epidemioloških mjera nije moguće održati manifestaciju Noć knjige u jednom zajedničkom terminu za sve učenike, organizirano je višednevno online prikupljanje „literarnih lijekova“ na poveznici http://bit.ly/noc-knjige2021.

Na navedenoj poveznici od 12. do 19. travnja 2021. godine moguće je „prepisati lijek”, tj. predložiti literaturu (prozno djelo, pjesmu, stih, odlomak, rečenicu, citat i sl.) za liječenje navedenih emocija. Poveznica je dostupna na Loomenu i na Facebook stranici Gimnazije Karlovac kako bi se u akciju prikupljanja „literarnih lijekova“ mogli uključiti svi zainteresirani. Prikupljeni prijedlozi, tj. „recepti“ bit će predstavljeni 23. travnja 2021. godine uoči održavanja Noći knjige.

Radujemo se vašim prijedlozima uz riječi znamenitoga Voltairea: „Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu.”

Voditeljice aktivnosti: Dora Vranjican, Maja Sokač, Sanda Furjanić