Prije točno 20 godina preminula je Marija Vrbetić, gimnazijska profesorica, povjesničarka, metodičarka, prevoditeljica i publicistica. Gimnazija Karlovac i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac raznim će se aktivnostima tijekom 2024. prisjetiti profesorice Vrbetić koja je svojim modernim pristupom u metodici nastave povijesti i danas poznata i priznata autorica te uzor brojnim generacijama nastavnika povijesti. Kao rođena Karlovčanka Marija Vrbetić dala je veliki doprinos povijesti karlovačkoga građanskog života baveći se temama školstva, kazališta, tiskarstva i novinarstva.

U godini u kojoj se navršava 20 godina od smrti i 110 godina od njezina rođenja, prigodnom će se izložbom u Gradskoj knjižnici predstaviti rukopisna ostavština koja se čuva na Zavičajnom odjelu Gradske knjižnice i u Gimnaziji Karlovac, organizirat će se stručni skup nastavnika povijesti posvećen značenju Marije Vrbetić u razvoju metodike nastave povijesti te u proučavanju lokalne povijesti. Pokrenut će se aktivnosti za imenovanjem trga ispred Gimnazije Karlovac njezinim imenom.

Kao uvod u obljetnička događanja ove je školske godine u Gimnaziji Karlovac „Minuta za čitanje“ bila posvećena upravo prijevodima Marije Vrbetić s njemačkoga jezika. Za čitanje su odabrani odlomci iz pripovjedaka Arthura Schnitzlera Gospođica Elza i Poručnik Gustl koje je prevela u suradnji s Ivanom Ottom.