Rođen:
24.Veljača.1952

Danko Ljuština, rođen u Karlovcu 24. veljače 1952., hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac. Kao srednjoškolac glumio je u Dramskom studiju i u kazališnoj skupini „Žabari“ čiji je voditelj bio A. Strzalkovski. Nakon mature 1971. godine u karlovačkoj Gimnaziji upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1977. godine. Član ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu postao je 1980. godine, a prvak Drame od 1992. godine. Zajedno s glumačkom družinom Histrion nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Zagrebačkom kazalištu mladih. Osobito se istaknuo kazališnim ulogama Odiseja ("Odisej i sin" V. Taufera), Bokčila ("Dundo Maroje" M. Držića) i Georgisa ("Banket u Blitvi" M. Krleže). Nastupao je u TV serijama te u velikom broju filmova i TV drama. Piše dramske tekstove i scenarije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački rad.

Televizijske uloge:

Filmske uloge

Nagrade i priznanja

  • Zlatni lovor-vijenac za ulogu Odiseja u predstavi "Odisej i sin" ili "Svijet i dom" Vene Taufera u režiji Vite Taufera na 32. MESS-u u Sarajevu 1991.
  • Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Tome u komediji "Nihilist iz Vele Mlake" Ive Brešana u izvedbi Drame HNK u Zagrebu 1993.
  • Nagrada Marul za epizodnu ulogu u predstavi "Krležijada" Glumačke družine Histrion na Marulićevim danima 1993.
  • Nagrada Ivo Serdar na Danima satire za uloge u predstavama "Diogeneš" Tituša Brezovačkog u izvedbi Glumačke družine Histrion te "Hamlet&Tarzan" Danka Ljuštine u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh 1994.
  • Nagrada Orlando za uloge Bokčila i Negromanta u "Dundu Maroju" Marina Držića u izvedbi ansambla DLJ, 1995.
  • Odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu 1996.
  • Nagrada Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu za ulogu Džafer-bega u filmu "Konjanik" Branka Ivande, Festival igranog filma u Puli 2003.